phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen
‘Elk afscheid doet iets met je’
phone icon
Direct antwoord op je vragen?
Dag en nacht 0485 - 52 11 11
phone icon
Buitenplaats Zevenhutten
Bezoek website Zevenhutten

Elk afscheid doet iets met je

Jij bent er morgen toch ook bij hè?’ Hoopvol kijkt de dame die net haar moeder verloren is me aan. Kort daarvoor was ik nog een wildvreemde voor haar. Ik leg mijn hand op haar schouder en stel haar gerust: ‘Natuurlijk ben ik erbij.’

 

In de paar dagen dat ik een familie bijsta, bouw ik een hechte band met mensen op. Er is geen enkele baan waarbij je in zulke korte tijd zoveel voor iemand kunt betekenen en dat realiseer ik me na 12 jaar in dit vak nog elke dag. Op het moment dat ik voor het eerst binnenkom bij een familie, spelen er vaak heftige emoties. Afscheid nemen is altijd verdrietig, maar het is wel heel belangrijk dat het goed gebeurt. Als nabestaande moet je verder, dus het verlies moet een plekje krijgen. Ook het afscheid wordt een herinnering die iemand de rest van zijn leven met zich meedraagt. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat een familie later toch heel mooi op die heftige dagen terugkijkt en ik vind het erg speciaal om daaraan bij te mogen dragen.

 

Geen standaard; alles is bespreekbaar

Door goed te luisteren en te letten op hoe iemand reageert, voel ik al gauw aan wat diegene op dat moment nodig heeft. Sommige mensen vinden het fijn als je ze letterlijk bij de hand neemt en zegt: ‘nu gaan we dít doen, en morgen gaan we dát doen.’ Maar er zijn ook mensen die het fijn vinden om gewoon een praatje te maken, te vertellen hoe hun dierbare is overleden, of mooie herinneringen te delen. Er is geen standaard; alles is goed en alles is bespreekbaar. Het is prettig om te merken dat mensen een stukje steun en rust bij me vinden. Dat maakt mijn werk heel mooi.

 

 

“Dat ik met iemand in een van de meest moeilijke en emotionele periodes
van zijn leven mag meewandelen, geeft mij veel voldoening.”

 

Wat ik telkens weer bijzonder vind, zijn de momenten met nabestaanden tijdens de verzorging van hun overleden dierbare. Toen ik de dame vroeg of ze haar overleden moeder mee wilde verzorgen, reageerde ze in eerste instantie terughoudend en een tikkeltje angstig. Maar zodra ik zelf bezig was, rustig met haar praatte en haar op d’r gemak stelde, was daar toch ineens het moment dat ze die kam door de haren van haar moeder liet glijden. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik van mensen krijg.

 

Eén blik en we weten genoeg

Ja, mijn werk raakt me zeker ook wel eens persoonlijk. Natuurlijk vind ik het heftig als iemand op jonge leeftijd overlijdt of wanneer ouders hun kind af moeten geven. Dan pink ook ík weleens een traantje weg en dat verdriet neem ik ook mee naar huis. Als je gevoelloos bent, ben je niet geschikt voor dit werk. Gelukkig heb ik een goed team om me heen en hebben we als Schrijen-collega’s ontzettend veel aan elkaar. Eén blik en we weten genoeg. Met elkaar praten helpt.

 

Angela Wolters, dagverantwoordelijke Buitenplaats Zevenhutten

Onvergetelijk.