phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Drukte in crematoria: de uitvaartbranche in een ander daglicht

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. De massaliteit en onpersoonlijkheid van de meeste crematoria doen daar vaak weinig recht aan. Bianca Schrijen spreekt zich uit over hoe zij tegen de ontwikkelingen in de uitvaartbranche aankijkt.

 

Duidelijke visie

 

“In 2018 hadden wij al een vooruitziende blik op de komende jaren. We weten dat de babyboomers voor grote drukte zullen zorgen en de pandemie doet daar nog een schepje bovenop. Maar dan nog hoort het niet als verrassing te komen. Door hierop in te spelen in 2018, kunnen we op dit moment mensen nog steeds de rust en de ruimte bieden die zij zo hard nodig hebben in deze tijden.”

 

“Dit werk doe je vanuit je hart en mijn hart breekt als ik zie dat het normaal gevonden wordt om mensen in containers op te baren.”

 

Verkeerd beeld

 

“Ik betreur het echt dat er nu een beeld ontstaat van de uitvaartbranche dat het normaal moet worden gevonden dat mensen maar moeten wachten tot ze aan de beurt zijn,” vervolgt Bianca Schrijen. “Onze branche is hollen of stilstaan, dat is nooit veranderd. Dat hollen en stilstaan moet je in het moment kunnen opvangen, maar ook over 10 jaar. En als je dat niet kunt, krijg je situaties die in mijn ogen absoluut niet wenselijk zijn.”

 

Kleinere ondernemingen zoals Schrijen merken dat de afgelopen periode steeds meer mensen misvattingen hebben over de druk op de uitvaartverzorgers. Steeds vaker komen er vragen als: kan ik nog wel meehelpen met het verzorgen van mijn moeder? Vindt het regelgesprek niet online plaats? Of kan ik alvast een crematietijd reserveren, want jullie zullen het vast druk hebben? Dit raakt deze ondernemers, omdat niet alle uitvaartverzorgers zo handelen. Uitvaartondernemingen zoals die van Bianca Schrijen ervaren de druk niet zoals grote uitvaartverzorgers. Het valt niet te ontkennen dat het drukker is dan gewoonlijk, maar de rust en ruimte wordt bij ondernemingen als Schrijen gewaarborgd.

 

Mogelijkheden

 

Als boodschap aan iedereen heeft Bianca Schrijen: “Ik doe dit niet om voor mezelf te praten. Je doet dit werk vanuit passie, vanuit je hart. Mensen hebben recht op eerlijke en open informatie; op een juist en volledig beeld. Denk goed na over wat je wel en niet wil en laat je zeker niet in een hokje duwen. Kijk naar de mogelijkheden, want er zijn genoeg alternatieven. En alternatieven hoeven niet meteen te betekenen dat je duurder uit bent. Doe wat goed voelt, want afscheid nemen kun je maar één keer doen.”

Interview: Bianca Schrijen

Tekst: Liz Schrijen