phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Het gezicht achter Schrijen: Antoine Claassen

In de verhalen van ‘Het gezicht achter’ zetten wij onze collega’s even in de spotlights. Niet alleen omdat ze dit verdienen, maar ook om mensen een beeld van onze medewerkers te geven. Misschien heb je al eens kennis met ze gemaakt.

 

Antoine Claassen is 3 jaar werkzaam bij Schrijen Afscheid en Herinnering als uitvaartleider. Hij is opgegroeid met het vak en heeft altijd in zijn familiebedrijf gewerkt, maar besloot in 2019 om het team van Schrijen te versterken.

 

“Ik was een tijdje werkzaam in een restaurant. Daar was ik een tafel aan het bedienen en ik vroeg of alles naar wens was geweest. De dame aan de tafel zei tegen mij: ‘Twijfel je aan jezelf dan?’ Toen vertelde ik dat dat niet zo was, maar dat dit niet de baan was die ik normaal gesproken heb. Die dame bleek Marie-José Peters van Schrijen te zijn. Ze vertelde me dat ze op zoek was naar een uitvaartleider. Toen vertelde ik dat dat toevallig de baan was waar ik naar zocht. Zo ben ik bij Schrijen terecht gekomen.” Vertelt Antoine lachend.

 

Als uitvaartleider bij Schrijen heb je te maken met veel verschillende families met ieder hun eigen verhaal. Iedere familie wil iets anders en als uitvaartleider is het dan aan jou om dat aan te voelen en daarop in te spelen. Dat is niet altijd makkelijk, maar volgens Antoine is goed luisteren het allerbelangrijkste.

 

“Als ik voor het eerst contact heb met een familie, vind ik het het belangrijkste dat zij hun verhaal kwijt kunnen. Vaak door naar hun dierbare te vragen en de familie te laten praten, kan ik al een heleboel informatie verzamelen voor de uitvaart. Daar kan ik daarna op terugkomen en met die informatie ook passende ideeën voorstellen. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je verwezenlijkt wat mensen willen. Ik probeer altijd out of the box te denken en probeer een keer iets uit. Daarvan denk je in eerste instantie misschien dat het niet kan, maar vaak zie je dat juist dat soort ideeën een uitvaart bijzonder maken. Het leuke bij Schrijen is dat er ook ruimte is voor die ideeën en dat het juist wordt aangemoedigd. We proberen ons constant te verbeteren en met nieuwe mogelijkheden te komen. Om het voor families zo mooi mogelijk te kunnen maken.”

 

 

Een goed afscheid is een afscheid waar je met een warm gevoel aan terugdenkt. Dat is bij de ene familie een afscheid in de kerk met een traditionele koffietafel en een begrafenis, maar voor de andere familie is dat een afscheid op een feestelijke manier en met een borrel. Een goed afscheid is persoonlijk en passend bij de persoon.

 

“Dat maakt mijn werk ook zo leuk. Iedere dag is anders. De ene keer werk ik op kantoor en dan ben ik weer op weg naar Cuijk voor een crematiedienst. Het beste gevoel voor mij is als je een familie spreekt na de uitvaart en alles is precies zo gegaan als ze hadden gewild. Dat betekent dat ik de wensen en emoties goed heb ingeschat en de goede keuzes heb gemaakt. Het gaat er tenslotte ook niet om wat ik zou doen of willen, maar wat de familie wil.”

 

Een uitvaartleider is het centrale punt voor de familie tijdens de uitvaartperiode. Dat is een adviserende rol, maar ook als steunpunt van de familie. Jij bent degene die het overzicht moet bewaren en bijstuurt waar nodig is. Dat is niet altijd even makkelijk.

 

“Het is logisch dat de emoties van anderen mij aangrijpen. Ik denk ook dat naast het luisteren, empatisch vermogen de belangrijkste eigenschap van een uitvaartleider is. Als je dat niet hebt, is dit werk niet geschikt voor je. Je moet je kunnen inleven in de mensen, maar jij bent wel degene die het moet regelen. Ik kan die emotie gelukkig makkelijk loslaten, want iemand moet er voor die mensen zijn en de knopen doorhakken wanneer dat nodig is. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat het andersom was. Dat er een spreker was die met zo veel humor een verhaal vertelde, dat ik mijn lach moest inhouden tijdens de dienst.”

 

Welke collega wil je hierna in de spotlights zetten?

“Daar heb ik goed over nagedacht en daarvoor moeten we het volgende interview iemand anders laten interviewen, want ik kies Liz. Zij zit altijd aan de andere kant en schrijft alle verhalen over iedereen, dus nu is zij aan de beurt.”