phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Het gezicht achter Schrijen: Daan Staalstra

In de verhalen van ‘Het gezicht achter’ zetten wij onze collega’s even in de spotlights. Niet alleen omdat ze dit verdienen, maar ook om mensen een beeld van onze medewerkers te geven. Misschien heb je al eens kennis met ze gemaakt.

 

Daan Staalstra is 2 jaar geleden begonnen als stagiaire bij Buitenplaats Zevenhutten. Daan volgt de opleiding evenementmanagement en moest daarvoor een stageplek vinden. Toen alle evenementen door de coronaperiode niet door konden gaan, kwam hij met het idee om contact op te nemen met Buitenplaats Zevenhutten. Na zijn stageperiode beviel het werk hem zo goed, dat Daan niet meer is weggegaan.

 

“Ik werk bij Schrijen in meerdere functies. Ik ben na mijn stage begonnen als medewerker uitvaarten. Na een tijd ben ik gevraagd te werken in het overbrengteam. Dat is wat ik op dit moment voornamelijk doe en wat ik ook erg interresant vind. Ik ben nu in de laatste periode van mijn studie, waarvoor ik nog een keer stage moet lopen. Deze stage loop ik mee met de uitvaartleiders, waar ik alle werkzaamheden van de uitvaartleiders stap voor stap meeloop. Dit doe ik naast mijn werkzaamheden als overbrenger en medewerker uitvaarten.”

 

Daan is een echte alleskunner. Hij wil alles leren en is echt in het werk gegroeid. Niet veel jonge mensen denken direct aan het werken voor een uitvaartondernemer. Toch heeft Daan 2 jaar geleden bewust gesolliciteerd voor de stageplek bij Buitenplaats Zevenhutten.

 

“In de coronaperiode lagen alle evenementen plat. Daardoor ben ik gaan nadenken over een andere stageplek, waar ik toch al mijn stage doelen kon behalen. Bij ons thuis is er altijd open gepraat over onderwerpen zoals uitvaarten en afscheid, maar ik ben echt zelf op het idee gekomen. Ik denk toch dat er een bepaalde interesse was. Dit vak heeft natuurlijk ook veel met organisatie te maken.”

In het begin was het wel wennen voor Daan, werken voor een uitvaartondernemer. De emoties, het letten op je woordkeuzes en werken met de dierbare van nabestaanden. Daan werd stap voor stap begeleid door Susan en Angela in zijn eerste periode bij Schrijen.

 

“Tuurlijk was het wennen in het begin, maar al mijn werkzaamheden zijn heel geleidelijk en stap voor stap uitgebreid. Susan en Angela hebben mij super begeleid op Buitenplaats Zevenhutten. Ik begon met het helpen in de catering, waarna ik ook de presentaties voor diensten in elkaar ging zetten. De werkzaamheden werden steeds verder uitgebouwd naar uiteindelijk ook het werken met overledenen. Na mijn stage ben ik ook gevraagd of ik wilde werken in het overbrengteam en toen besefte ik me dat ik dit werk echt leuk, interessant en divers vind.”

 

Op dit moment werkt Daan voornamelijk in het overbrengteam. Gaandeweg is hij erachter gekomen dat dit iets is wat bij hem past, en waar hij in verder zou willen.

 

“Het allerleukste daaraan vind ik de diversiteit. Iedere situatie is anders en je weet nooit wat je kunt verwachten. Het kantoorpersoneel geeft ons de informatie die er op dat moment is, maar ter plaatse moet je je toch aanpassen aan de situatie. Iedere situatie heeft zijn uitdagingen. Iedere familie en omgeving waarin je terecht komt is anders, hierdoor kun je in bijzondere situaties komen. Er is gewoon geen ruimte voor fouten. Dat is meteen ook het moeilijkste aan mijn baan denk ik.”

 

Met dit werk kun je je geen fouten veroorloven. In intieme en persoonlijke situaties wil je graag dat alles goed verloopt. Niet voor jezelf, maar voor de familie die je begeleidt. Je wil dat zij het afscheid krijgen dat ze verdienen. Daan vertelt hoe hij dit ervaart.

 

“Ik voel weinig druk tijdens mijn werk, maar dat komt ook door mijn collega’s. Ik ben lerende, maar ik weet van mezelf wat ik wel kan en waar mijn mindere punten liggen. Als ik ergens de oplossing niet van weet, heb ik altijd fijne en kundige collega’s om op terug te vallen. Ik denk dat die mentaliteit ervoor zorgt dat ik in iedere situatie de controle en rust behoud.”

 

Welke collega wil je hierna in de spotlights zetten?

“Ik zou het leuk vinden om Piet te laten interviewen. Die heeft natuurlijk vele jaren ervaring in het vak en ik denk daarom ook veel te vertellen.”