phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Het gezicht achter Schrijen: Johan Rutten

In de verhalen van ‘Het gezicht achter’ zetten wij onze collega’s even in de spotlights. Niet alleen omdat ze dit verdienen, maar ook om mensen een beeld van onze medewerkers te geven. Misschien heb je al eens kennis met ze gemaakt.

 

Johan Rutten is al bijna 10 jaar werkzaam bij Schrijen als grafdelver. Een functie die voor sommigen niet vanzelfsprekend is. Toch is het grafdelven, dus ook Johan, onmisbaar voor ons bedrijf. Johan woont en werkt op een boerderij. Daar heeft hij een varkenshouderij, akkerbouw en aspergekwekerij. Naast zijn werk op de boerderij heeft hij altijd een parttime baan gehad. Eerst als postbezorger en daarna als grafdelver bij Schrijen.

 

“Hoe ik ben begonnen? Dat is een leuk verhaal,” vertelt Johan. “Mijn broer maakte een badkamer destijds bij een grafdelver van Schrijen. Zijn collega was plots overleden en hij vertelde dat ze op zoek waren naar een nieuwe grafdelver. Ik had een baan als postbezorger, maar daar had ik het niet goed naar mijn zin. Dat vertelde ik aan mijn broer en hij vroeg of grafdelven niks voor mij was. Zo ben ik met Piet en Bianca in gesprek geraakt.”

 

 

De werkzaamheden van een grafdelver zijn heel breed. Ze bereiden het graf voor een begrafenis voor en sluiten het graf daarna weer af, maar doen bijvoorbeeld ook opgravingen. Niet alleen voor Schrijen zelf, maar ook voor anderen. Tijdens een begrafenis zijn de grafdelvers wel aanwezig, mocht er iets misgaan, maar altijd op de achtergrond.

 

“Het leukste aan mijn werk vind ik het buiten werken en de rust op het kerkhof. Naast het werk op de boerderij heb ik ook altijd graag een baan gehad. Juist die afwisseling vind ik fijn. Ik vind de flexibiliteit ook heel fijn, want het moet wel bij de boerderij passen.”

“Ik vind het altijd leuk om met mensen een praatje te maken op het kerkhof. Je merkt dat mensen daar toch behoefte aan hebben en dan proberen we daar ook tijd voor te maken. Dan hoor je de hele mooie verhalen, maar soms ook de minder mooie.”

“De grootste uitdaging is het delven op de verschillende kerkhoven. Het ene kerkhof heeft moeilijkere grond dan het andere. Daar wordt ik soms niet vrolijk van,” zegt Johan met een knipoog. “Vooral de grond en de ligging van het graf verschillen veel. De ene grond is harder dan de ander en daar heb je ander gereedschap voor nodig. De ligging verschilt per soort kerkhof; algemene begraafplaatsen hebben vaak standaard afmetingen, dan heb je genoeg ruimte. Andere kerkhoven, zoals die naast een kerk, zijn vaak veel dichter op elkaar. Dan moet je soms creatief zijn.”

 

Welke collega wil je hierna in de spotlights zetten?

“Ik kies voor Sonja van der Cruijsen. Zij is echt multifunctioneel, waaronder interieurverzorgster, dat is ook een functie waar je weinig van hoort. Dan lijkt me dat wel leuk.”