In de verhalen van ‘Het gezicht achter’ zetten wij onze collega’s even in de spotlights. Niet alleen omdat ze dit verdienen, maar ook om mensen een beeld van onze medewerkers te geven. Misschien heb je al eens kennis met ze gemaakt.
Marga van Creij werkt al 5 jaar bij Schrijen. Eerst als medewerkster in de catering, maar later met veel plezier in het overbrengteam. Marga is altijd vrolijk en positief, maar kan ook direct de knop omzetten als dat nodig is.
“Na het lezen van een artikel in de krant trok het werken bij een uitvaartonderneming mij wel. Ik was toe aan een carrièreswitch, dus heb ik mijn horecabaan opgezegd en ben ik bij Schrijen begonnen. Ik heb eerst meegelopen in de cateringen en met uitvaartdiensten, maar later ook in het overbrengteam. En ik ben er al snel achter gekomen dat daar mijn hart ligt. Toen heb ik de kans gekregen om de opleiding te volgen en inmiddels werk ik volop in het overbrengteam. Daar word ik nog iedere dag enthousiast van.”
Het overbrengen en verzorgen van een overledene is het eerste en misschien wel het belangrijkste contact met een uitvaartondernemer. Iets waar veel mensen zich weinig bij voor kunnen stellen. Marga vertelt hoe zij te werk gaan als er een melding binnenkomt:
“Op het moment dat je dienst hebt, krijg je een telefoontje dat er een melding is. Dan krijgen wij de informatie die er op dat moment is. Dat is vaak de naam, het adres, waar de persoon naartoe moet worden gebracht en wat de wensen voor de verzorging zijn. Je weet nooit in welke situatie je terecht gaat komen. Er is altijd veel emotie; verdriet, rouw, maar ook woede of onwetendheid. Iedere situatie is anders en ieder verhaal rondom een overlijden is anders. Daar moet je altijd op voorbereid zijn.”
“Dan is het afhankelijk wat de wens van de familie is wat onze werkzaamheden zijn. Bij een thuisopbaring verzorgen we de overledene thuis samen met de familie of zonder de familie. Bij een overbrenging naar een van onze uitvaartcentra verzorgen we in een verzorgingsruimte. Ook dat kan met of zonder de familie gebeuren. Je ziet vaak dat mensen toch vragen hebben als wij er zijn. Dan probeer ik altijd de tijd te nemen om alle vragen te beantwoorden en mensen toch gerust te stellen.”
Marga en haar team brengen overledenen niet alleen over, maar verzorgen ook de opbaring daarna. Het verzorgen van een dierbare kan door Schrijen worden gedaan, maar familie mag daar ook bij zijn. Marga legt uit wat er tijdens een verzorging wordt gedaan:
“Als eerst wassen wij de overledene. Dan kleden we de persoon aan in de kleding die de familie ons heeft meegegeven. En we zorgen ervoor dat diegene er netjes verzorgd bij ligt. Dat betekent de haren in model brengen, bij vrouwen ook make-up aanbrengen en eventueel sieraden omdoen en bij mannen bijvoorbeeld het trimmen van de baard.”
“Soms kan het zo zijn dat iemand is gevallen en een wondje of blauwe plek heeft. Tijdens de opleiding hebben we geleerd me welke methodes we die kunnen camoufleren. Ook dan proberen we die persoon zo netjes mogelijk op te baren.”
Juist omdat ieder overlijden zo anders is, maak je als overbrenger veel mee. Dat kan heel mooi zijn, maar soms maak je ook heftige dingen mee.
“Natuurlijk grijpt het me soms aan, maar ik moet zeggen dat in dat soort situaties bij mij de knop omgaat. Ik ben dan met mijn werk en met de familie bezig en dan probeer ik mijn eigen emoties achterwege te laten. Met mijn collega’s kan ik er goed over praten en het eventueel een plekje geven.”
“Het allerleukste vind ik het verzorgen en het contact met de familie. Je doet iedere verzorging je best om het zo mooi mogelijk te maken, maar als de familie dan tevreden is, dat is voor mij het allermooist. Wij hebben hun dierbare als laatste verzorgd, en daar wil je op een goede en vooral eervolle manier mee omgaan.”
Welke collega wil je hierna in de spotlights zetten?
“Ik zat te denken aan Karin. Zij is echt de schakel tussen kantoor en het personeel. Dat is belangrijk en die hebben we ook hard nodig. Zij is altijd op de achtergrond, maar onmisbaar in ons team.”