phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Het gezicht achter Schrijen: Winy de Kleyn

In de verhalen van ‘Het gezicht achter’ zetten wij onze collega’s even in de spotlights. Niet alleen omdat ze dit verdienen, maar ook om mensen een beeld van onze medewerkers te geven. Misschien heb je al eens kennis met ze gemaakt.

 

Winy de Kleyn werkt sinds 2 jaar bij Schrijen Afscheid en Herinnering als uitvaartleidster. Winy is begonnen in de ouderenzorg als facilitair manager, maar heeft uiteindelijk de overstap gemaakt naar de uitvaartbranche. Daar werkt ze iedere dag vol passie aan het verzorgen van een eervol afscheid.

 

“Ik heb altijd als facilitair manager in de ouderenzorg gewerkt, maar die functie werd op een gegeven moment boventallig verklaard. Daardoor ben ik gaan zoeken naar een andere baan. Een half jaar daarvoor heb ik een medewerkster van mij aan zelfdoding verloren, wat erg veel indruk heeft gemaakt op mij en mijn team. Ik heb toen iedereen opgevangen en 2 diensten voorbereid, zodat mensen afscheid van haar konden nemen. Dat heeft mij op in die periode ook geholpen en het gaf me ook energie. Toen besefte ik me dat dit een heel bijzonder vak is. Ik heb me verdiept in het vak, heb de opleiding tot uitvaartbegeleidster gevolgd en ben een jaar later begonnen als uitvaartleidster in Groesbeek.”

 

Winy heeft er daarna voor gekozen om bij Schrijen te gaan werken. Dit was een lastige, maar hele bewuste keuze.

“Ik ben benaderd of ik bij Schrijen wilde werken. Ik werkte voor een ondernemer in Groesbeek, maar zocht meer uitdaging, ook naast het werk als uitvaartleidster. In een veelzijdig bedrijf vind je die uitdaging en werk je samen met collega’s. Dat was voor mij ook een groot voordeel, dat ik weer collega’s had waarmee ik kon overleggen of dingen kon delen. De mooie, inspirerende dingen, maar ook de zwaardere situaties. Ik heb er lang over nagedacht, maar na een paar gesprekken heb ik besloten om de stap te wagen.”

 

“Het mooiste aan mijn baan vind ik dat je betrokken bent bij mensen op een moment waarop ze toch een zware tijd doormaken. En dat je dan ook echt iets kunt betekenen voor ze. Dat is heel bijzonder. Ik kan mijn creativiteit kwijt in mijn baan, waardoor je het voor een familie vaak nog specialer maakt. Zo heb ik laatst een uitvaart mogen verzorgen waar een jong meisje haar oma was verloren. Haar moeder kwam naar mij toe en vertelde dat ze het zo lastig vond om alles aan haar dochtertje uit te leggen. Ze had haar verteld dat ze oma zouden wegbrengen naar de engeltjeskamer. Toen hebben we dus een briefje opgeplakt in de ovenruimte waar ‘De Engeltjeskamer’ op stond. Dat vind ik echt de mooie momenten.”

 

 

 

Winy is creatief en kijkt naar alle mogelijke opties als het gaat om een afscheid verzorgen. Zo maak je een afscheid écht speciaal.

 

“Ik heb laatst bijvoorbeeld een high-tea verzorgd op Binnenplaats Hanshof. De familie wilde met een kleine groep een informeel samenzijn houden, maar wel ruim de tijd nemen daarvoor. Toen hebben we dus een high-tea voorbereid op Hanshof en dat was super. De kinderen konden spelen in de achtertuin en de volwassenen kregen het moment om bij te kletsen en herinneringen op te halen. Ik maak ook regelmatig gebruik van de loopkoets. Dan lopen we met alle genodigden, of alleen het gezin, samen naar de begraafplaats of het crematorium. Dat soort dingen maken een afscheid persoonlijk en speciaal.”

 

“De grootste uitdaging in mijn baan vind ik dat het zo onvoorspelbaar is. Daar hebben wij natuurlijk geen invloed op, maar dat maakt het privé wel lastig om dingen te plannen. Dan moet je soms plannen afzeggen en mensen teleurstellen. Dat vind ik soms wel lastig. Terwijl ik er ook veel energie van kan krijgen als het druk is en je een tandje bij moet zetten, maar dan moet ik wel oppassen dat ik niet in de automatische piloot schiet. Iedere persoon is anders en ieder afscheid is ook anders. Dat kun je ook nooit hetzelfde aanpakken.”

 

Als laatste tip geeft Winy het advies om vooraf al eens na te denken over je uitvaart. Bespreek het met je partner, kinderen of een naaste, dan komen zij niet voor verrassingen te staan. En kijk ook naar je financiële situatie; heb je de financiële middelen om een uitvaart te betalen? Of heb je een verzekering afgesloten? Een kapitaalverzekering geeft je een vrij te besteden bedrag waarvan je je uitvaart kunt betalen, dus mocht je een verzekering af willen sluiten is dat volgens Winy een goede optie.