phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Uitvaart regelen: waar moet ik aan denken?

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt veel op je af waar je over na moet denken. In deze blog geven we je een overzicht waar je allemaal aan moet denken als je een uitvaart gaat regelen.

 

Wie is de opdrachtgever?

 

De eerste vraag die je als familie kan beantwoorden is wie de opdrachtgever gaat zijn. De opdrachtgever is de contactpersoon van de familie voor de uitvaartondernemer. Die persoon is het aanspreekpunt voor de uitvaartleider en spreekt namens de familie de wensen uit, maar ook degene die verantwoordelijk is voor de kosten. Vaak is dit de partner van de overledene of een van de kinderen.

 

Is er een wensencodicil?

 

De volgende vraag waar je over na kunt denken is of je dierbare zelf iets heeft opgeschreven over zijn/haar wensen voor de uitvaart. Sommige mensen leggen hun wensen vast in een officieel document, zoals een testament en anderen schrijven het zelf op. Als er een wensencodicil is, kan dit als nabestaanden een stukje zorgen wegnemen. Zo weet je zeker op welke manier je dierbare zijn/haar uitvaart graag zou willen regelen.

 

De opbaring

 

Als er een opdrachtgever is aangewezen en het begin van het regelen is gemaakt, dan kun je het volgende deel van de uitvaart regelen: de opbaring. Als eerst wordt bepaald waar iemand wordt opgebaard. Dit kan in het uitvaartcentrum zijn, waar je op bezoek kunt komen. Maar ook thuis, waar je je dierbare kunt zien wanneer je wil. Schrijen heeft nog een andere optie: een 24 uurs-opbaring. Dit is een huisje/kamer waar je als familie zelf de sleutel van hebt, zodat je altijd en zonder afspraak op bezoek kunt gaan bij je geliefde.

Afhankelijk van waar je dierbare is opgebaard, kan worden bepaald hoe hij of zij wordt opgebaard. Je kunt voor een bedopbaring kiezen, dit is mogelijk als er gekozen is voor een thuisopbaring. Maar je kunt ook kiezen voor een kistopbaring. Als je voor een kistopbaring kiest, is het ook goed om na te denken over welke kist je dan zou kiezen. Daarin zijn veel keuzes: materialen, kleuren, handgrepen etc. Kisten in de vorm van gevlochten wilgentakken of een wade zijn ook mogelijk. 

 

Rouw- en herinneringskaarten

 

Ook voor rouwkaarten en herinneringskaarten zijn er veel mogelijkheden. Het ontwerp hiervan kun je helemaal eigen maken. Vaak zijn er voorbeeldkaarten om je op weg te helpen. Hetzelfde geldt voor de herinneringskaarten. Dit zijn kaarten die na het afscheid aan iedereen worden meegegeven. Vaak zijn dit kleinere kaartjes met een foto of spreuk erop.

Bij het ontwerpen van een rouwkaart moet je denken aan een geschikte foto, maar ook aan een geschikte tekst. Vaak wordt de naam, geboortedatum, sterfdatum en de namen van de directe familie genoemd. Ook wordt de informatie over de uitvaart in de rouwkaart vernoemd. Daarnaast kan er een lijfspreuk of symbool in de kaart staan.

 

Afscheidsdienst en catering

 

Dan is het goed om na te denken over de invulling van het afscheid zelf. Daarin zijn er veel mogelijkheden. Een afscheid is persoonlijk en moet passend zijn bij de persoon. Je kunt een dienst houden met foto’s, sprekers en muziekstukken. Maar een informeel samenzijn waarin je met vrienden en familie herinneringen ophaalt is ook een optie. Een uitvaartleider kan alle mogelijkheden hierin met je doornemen.

 

Een catering kan in veel vormen en maten gemaakt worden. Het kan iets simpels zijn, zoals koffie en thee met een plakje cake, maar het kan ook een volledige maaltijd zijn met een borrel naderhand. Welke soort catering je kiest, is natuurlijk afhankelijk per persoon. Bij de ene persoon past een borrelplank met een glas wijn en bij de andere persoon is een vers gemaakte groentesoep met een belegd broodje passender.

 

Begraven of cremeren?

 

Een belangrijke vraag is natuurlijk: wil je je dierbare laten begraven of cremeren? Sommige mensen hebben die voorkeur al uitgesproken voordat ze komen te overlijden, anderen zijn daar nog helemaal niet mee bezig geweest. Beide hebben voor- en nadelen, maar ook die keuze is persoonlijk. Zo is het voordeel van begraven dat je altijd een plek hebt om naartoe te gaan om je dierbare te herinneren, maar een nadeel kan het onderhoud van een graf zijn. Een voordeel van cremeren is dat je de keuze hebt wat je met de as doet na een crematie. Je kunt kiezen voor een urn of assieraad, verstrooiing of bijvoorbeeld een bijzetting in een graf. Het nadeel is dat het as 30 dagen na de crematie kan worden opgehaald. Dit komt door een wettelijke bepaling.

 

Tip: Kies vooral wat goed voelt voor jou en je familie. Het gaat erom dat jullie het afscheid hebben waar je met een fijn gevoel aan terug kan denken. Als je kiest wat bij jou en je dierbare past, kun je geen verkeerde keuzes maken.