phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Uitvaartwens vastleggen: hoe doe ik dat?

Als je jouw uitvaartwensen nu vastlegt, geeft dit veel rust en duidelijkheid voor je nabestaanden. Er zijn veel manieren om jouw wensen duidelijk te maken. In deze blog lees je wat de mogelijkheden zijn en waar je aan moet denken.

 

Wat moet ik allemaal vastleggen?

 

Jouw wensen kun je tot in de details vastleggen, maar een idee of richting hoe je denkt dat je afscheid er uit zou moeten zijn, is ook al fijn. Misschien zou je wel graag een erehaag willen vormen bij het afscheid of juist een intiem afscheid met alleen je familie. Als je dit vastlegt, kan degene die de uitvaart gaat regelen hier rekening mee houden en kun je je familie ontlasten van bepaalde keuzes.

Dit kun je bijvoorbeeld doet met het wensencodicil dat wij hebben opgesteld. Dit kun je onafhankelijk van je keuze voor ons gebruiken om je wensen kenbaar te maken.

Persoonlijke informatie

 

Je persoonlijke gegevens weet je zelf het beste, dus het kan fijn zijn om deze alvast op te schrijven. Je kunt hierbij denken aan personalia, zoals voor- en achternaam, maar ook je geboorteplaats, nationaliteit en eventuele partner.

 

Je familie is voor een uitvaart hét belangrijkste aanspreekpunt. Het is dus slim om dit ook op te schrijven. Denk dan aan ouders, broers/zussen en eventueel kinderen. Bij deze personen hoort ook de contactpersoon voor de uitvaart. Wie wil je je uitvaart laten regelen? De uitvaartexecuteur is voor een uitvaartonderneming de contactpersoon en de persoon die namens de familie keuzes doorgeeft.

 

De opbaring

 

Het kan zijn dat je al een idee hebt wat voor kist je zou willen hebben. Of misschien welke kleding je graag wil dragen. Bij wensen over de opbaring horen ook vragen zoals: wil ik in bed of in een kist worden opgebaard? Wil ik dat mijn familie helpt met de verzorging? Wil ik bij de verzorging een balseming laten doen?

Sommige mensen willen zich graag beschikbaar stellen voor de wetenschap na hun overlijden. Ook dit is belangrijk om vast te leggen.

Dit kunnen lastige vragen zijn om te beantwoorden als je daar nog niet eerder over hebt nagedacht. Je kunt deze wensen ook altijd op een later moment alsnog vastleggen.

 

Rouwdrukwerk

 

Uit ervaring weten wij, dat het uitkiezen van een passende rouwkaart voor families vaak lastig is. Er zijn veel mogelijkheden voor rouwkaarten; afbeeldingen, teksten, het soort kaart etcetera. Dan zijn er ook nog herinneringskaartjes die mensen mee kunnen nemen naar huis. Ook hierin zijn veel mogelijkheden; groot, klein, enkelzijdig, dubbelzijdig. Misschien heb je wel een mooie lijfspreuk of uitspraak die bij je past. Of misschien wil je wel helemaal geen drukwerk, maar een digitale rouwkaart.

 

Het afscheid

 

Dan natuurlijk het afscheid zelf. Een persoonlijk afscheid kan voor mensen veel betekenen en helpen bij het rouwproces. Een uitvaart zou moeten voelen als een warme deken, vol met mooie herinneringen en liefdevolle momenten. Het vastleggen van jouw voorkeuren hierin kan je nabestaanden enorm helpen om dit te realiseren.

Voor een afscheid kun je aan de volgende dingen denken:

  • Wil je worden begraven of gecremeerd?
  • Wil je een afscheidsdienst? Zo ja, waar wil je die houden en de eventuele invulling hiervan.
  • Wil je een afscheidsbezoek voor de uitvaart?
  • Wil je een samenzijn na de begrafenis/crematie?
  • Cateringsmogelijkheden voor tijdens het samenzijn.
  • Wil je een collecte voor een goed doel?

 

Hoe leg ik mijn wensen vast?

 

Als je graag iets wil vastleggen voor jouw afscheid, kun je dit op verschillende manieren doen. Een gebruikelijke manier om dit te doen is via een zogenaamd Uitvaartcodicil. Deze kun je zelf opstellen of je kunt een codicil invullen dat voor je is gemaakt. Hiermee weet je zeker dat je niks vergeet, want alle vragen en mogelijkheden staan hier al in.

Schrijen heeft ook een wensencodicil, die kun je hier bekijken.

Als je dit codicil invult, hoeft dit niet te betekenen dat Schrijen ook de uitvaartondernemer is waar je voor kiest. Voel je vrij om dit wensencodicil te downloaden en te gebruiken.

Tip: Als laatst is het belangrijk om je testament, als je die hebt, regelmatig na te kijken. Zo zorg je ervoor dat jouw nabestaanden geen onduidelijkheid hebben over jouw wensen. Dat verlicht.