phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Wat is thanatopraxie?

Misschien heb je de term ooit wel eens voorbij horen komen; thanatopraxie. Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een techniek die tijdens de verzorging kan worden toegepast. In deze blog leggen we je uit wat thanatopraxie precies inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn.

 

Thanatopraxie legt de natuurlijke ontbinding van het lichaam tijdelijk volledig stil, waardoor koelen tijdens de opbaring niet nodig is. Hierdoor ziet de overledene er na een balseming mooi en natuurlijk uit tot aan de dag van de uitvaart en ontstaan er tijdens de opbaring en uitvaart geen nare geuren. Nabestaanden kunnen zo zorgeloos en liefdevol afscheid nemen van hun dierbare.

 

Wat gebeurt er tijdens thanatopraxie?

 

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt er een conserverend middel in de bloedbaan gebracht. Tegelijkertijd worden de vloeistoffen van het lichaam afgevoerd. En vervolgens wordt het lichaam zacht gemasseerd, zodat de conserverende vloeistof zich goed verdeelt over het lichaam.

 

De voordelen van thanatopraxie

 

In Nederland is thanatopraxie nog vrij onbekend, hoewel de voordelen voor zich spreken. De belangrijkste voordelen noemen we voor je op:

 

  • Een zorgeloze opbaring; doordat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgelegd hoef je als nabestaande nergens aan te denken tijdens de opbaring. Hierdoor kun je zorgeloos afscheid nemen van je dierbare.

 

  • Mooie en natuurlijke uitstraling; na een lichte balseming heeft de overledene een natuurlijke, rozige kleur. Ook na ziekte of een ongeval trekken oneffenheden weg, wat voor nabestaanden erg prettig kan zijn.

 

  • Niet hoeven koelen; dit is in het geval van een thuisopbaring een heel groot voordeel. Na thanatopraxie is koelen niet meer nodig, waardoor je niet in een te koude ruimte hoeft te zitten. Andersom geldt het ook: als het warm is, hoef je je ook geen zorgen te maken.

 

  • Langdurig opbaren; doordat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgelegd is het ook mogelijk je dierbare langere tijd op te baren. Door de thanatopraxie neemt het lichaam de omgevingstemperatuur aan, waardoor het lichaam niet koud aanvoelt bij het aanraken.

Bron: https://www.thanatopraxie-rensdepeijper.nl/