phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Welke uitvaartverzekeringen zijn er?

Een verzekering kan ervoor zorgen dat jouw nabestaanden niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Het is slim om hier al eens over na te hebben gedacht. Maar welke uitvaartverzekeringen zijn er allemaal? En wat is het verschil tussen al deze verzekeringen? In deze blog lees je alles over uitvaartverzekeringen.

 

Verzekeringsmaatschappijen

 

Er zijn een aantal verzekeringsmaatschappijen die uitvaartverzekeringen aanbieden. Zo heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Dela, Ardanta of Monuta. Dit zijn grotere verzekeringsmaatschappijen die naast het verzekeren ook de uitvaart kunnen regelen. Maar ook kleinere uitvaartondernemers hebben mogelijkheden voor het verzorgen van uitvaartverzekeringen. Kijk dus bij het kiezen van een verzekeraar goed naar de mogelijkheden.

 

Soorten verzekeringen

 

Een uitvaartverzekering is er vaak in twee vormen: een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Een gecombineerde verzekering of twee losse polissen kan ook voorkomen, maar in de praktijk gebeurt dat een stuk minder.

 

Naturaverzekering

Een natura uitvaartverzekering bestaat vaak uit een pakket van diensten die worden uitgekeerd bij een overlijden. In dit ‘pakket’ is van tevoren afgesproken welke diensten en goederen je vergoed wil hebben en daarvoor wordt een bedrag vastgesteld.

Voordelen van een naturaverzekering:

  • Je weet precies wat je van je verzekering kan verwachten. 

 

Nadelen van een naturaverzekering:

  • Je keuzevrijheid is enorm verkleind, omdat alle diensten en kosten al vaststaan.
  • Het kiezen van een andere uitvaartverzorger kan ervoor zorgen dat de verzekeraar maar een deel van het bedrag uitkeert.
  • De premie is vaak hoger dan het uiteindelijk uitgekeerde bedrag.

 

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering werkt precies als omgekeerde van een naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering is er een bedrag afgesproken waarvoor je verzekerd bent. De invulling van de uitvaart kan met dat bedrag betaald worden, maar er zijn geen vaste diensten en/of goederen aan verbonden.

Voordelen van een kapitaalverzekering:

  • Je hebt meer keuzevrijheid, doordat je een vrij geldbedrag krijgt.
  • Wie de uitvaart ook verzorgt (de verzekeringsmaatschappij of een lokale ondernemer), je krijgt altijd het volledige geldbedrag uitgekeerd.

 

Nadelen van een kapitaalverzekering:

  • Het leven wordt duurder en uitvaarten ook. Hierdoor is het verstandig om iedere 2 à 3 jaar het verzekerd bedrag te controleren met de huidige uitvaartprijzen. Zo weet je zeker dat je verzekerde bedrag genoeg is voor jouw uitvaart.

 

Tips

 

Veel mensen hebben ooit een uitvaartverzekering afgesloten. Toen niet wetende hoe de mogelijkheden en kosten zich zouden ontwikkelen. Belangrijk om te weten is wel: bij welke verzekeringsmaatschappij je ook verzekerd bent, je hebt altijd de vrijheid om zelf de uitvaartonderneming te kiezen die de uitvaart gaat verzorgen. 

Als je zelf wil bepalen wie de uitvaart verzorgt, bel dan bij overlijden de uitvaartonderneming van je keuze en niet je verzekeringsmaatschappij. Zo voorkom je dat de verzekeraar toch beslist waar en door wie de uitvaart verzorgd wordt. 

Kijk goed naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Het zijn er meer dan je denkt. Mocht je toch twijfelen of vragen hebben, kun je altijd contact opnemen met een verzekeraar of lokale uitvaartondernemer.