phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Kan ik zelf kiezen voor een uitvaartonderneming als ik een verzekering heb?

Veel mensen hebben ooit een uitvaartverzekering afgesloten. Niet wetende wat de toekomst op het gebied van uitvaarten zou gaan brengen. Nu meer mensen bewuster bezig zijn met het goed regelen van hun toekomst, komen vragen omhoog over die uitvaartverzekering. Want wat houdt zo’n verzekering nu precies in?

 

Welke verzekering heb ik?

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen: een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Een naturaverzekering kun je zien als een pakket van diensten dat je vastlegt. Daarvoor betaal je een maandelijkse premie, zodat de diensten die je hebt afgenomen worden geleverd zodra je komt te overlijden. Een kapitaalverzekering is een vrij te besteden geldbedrag dat je kan vastleggen met een maandelijkse premie of door een losse storting.

In deze blog leggen we je de verschillen uitgebreid uit en vertellen we je de voor- en nadelen van beide verzekeringen.

 

Ik heb een uitvaartverzekering, wie regelt mijn uitvaart dan?

Wat veel mensen niet weten, is dat jouw uitvaartverzekering helemaal losstaat van wie jouw uitvaart gaat verzorgen. Het antwoord op de vraag is dus, ja! Je bent altijd vrij om te kiezen voor welke uitvaartondernemer dan ook. Je kunt jouw uitvaart laten verzorgen door de verzekeraar van je uitvaartverzekering, bijvoorbeeld Dela of Ardanta, maar je bent altijd vrij om te kiezen voor een lokale ondernemer.

Een lokale uitvaartondernemer komt waarschijnlijk uit hetzelfde dorp of dezelfde stad als jij. Die persoon kent de regio en kent de mensen uit de regio. Daardoor kom je samen vaak zorgelozer tot een passend afscheid. Ook is een lokale uitvaartondernemer vaak minder massaal; een kleiner team dat minder uitvaarten verzorgt is volledig gefocust op jou en je familie. In tegenstelling tot een grote ondernemer, waar vaak 10 uitvaarten per dag worden verzorgd.

Een uitvaartverzekeraar zoals Dela of Ardanta kan ook voordelen hebben. Het kan zo zijn dat er op meer vlakken kennis is, bijvoorbeeld juridisch gezien. Dat komt natuurlijk doordat er meer personeel is met ieder zijn eigen kennisgebied. Deze ondernemingen hebben door heel Nederland, meestal in grote steden, hun eigen locaties waar je gebruik van kunt maken.

Ben ik altijd duurder uit als ik voor een lokale ondernemer kies?

Om maar met de deur in huis te vallen, nee. Als je een uitvaart laat verzorgen door een lokale ondernemer ben je niet altijd duurder uit. Jouw verzekering kan worden verrekend met de kosten van de uitvaart bij de lokale ondernemer. Dit regelt de uitvaartverzorger voor jou. Hij of zij neemt dan contact op met de verzekeraar en vraagt het verzekerde bedrag of diensten op. Zodra die zijn opgevraagd en uitgekeerd door de verzekeraar, kan jouw pakket diensten of vrije geldbedrag worden verrekend met de gemaakte kosten.

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je met een uitvaartverzekering helemaal niets hoeft bij te betalen, maar dat is (net zoals bij veel andere verzekeringen) helaas niet het geval. Of je uitvaart nu bij een lokale ondernemer wordt verzorgd of door de verzekeraar, niet alle kosten worden gedekt. Kijk daarom goed naar jouw verzekering en informeer bij een uitvaartverzorger als je hier vragen over hebt.