phone icon Dag en nacht 0485 - 52 11 11 Bekijk onze vestigingen

Elk afscheid doet iets met je: Angela Wolters vertelt

Jij bent er morgen toch ook bij hè?’ Hoopvol kijkt de dame die net haar moeder verloren is me aan. Kort daarvoor was ik nog een wildvreemde voor haar. Ik leg mijn hand op haar schouder en stel haar gerust: ‘Natuurlijk ben ik erbij.’ Angela Wolters vertelt over haar baan bij Schrijen Afscheid en Herinnering.

“In de paar dagen dat ik een familie bijsta, bouw ik een hechte band met mensen op. Er is geen enkele baan waarbij je in zo’n korte tijd zoveel voor iemand kunt betekenen en dat realiseer ik me na 12 jaar in dit vak nog elke dag. Op het moment dat ik een familie voor het eerst zie, spelen er vaak heftige emoties. Afscheid nemen is altijd verdrietig, dus is het heel belangrijk dat het goed gebeurt. Als nabestaande moet je verder; het verlies moet een plekje krijgen. Ook het afscheid wordt een herinnering die iemand de rest van zijn leven met zich meedraagt. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat een familie later toch heel mooi op die heftige dagen terugkijkt en ik vind het erg speciaal om daaraan bij te mogen dragen.”

 

Geen standaard; alles is bespreekbaar

 

“Door goed te luisteren en te letten op hoe iemand reageert, voel ik al gauw aan wat diegene op dat moment nodig heeft. Sommige mensen vinden het fijn als je ze letterlijk bij de hand neemt en zegt: ‘nu gaan we dít doen, en morgen gaan we dát doen.’ Maar er zijn ook mensen die het fijn vinden om gewoon een praatje te maken, te vertellen hoe hun dierbare is overleden of mooie herinneringen te delen. Er is geen standaard; alles is goed en alles is bespreekbaar. Het is prettig om te merken dat mensen een stukje steun en rust bij me vinden. Dat maakt mijn werk heel mooi.”

 

Dat ik met iemand in een van de meest moeilijke en emotionele periodes van zijn leven mag meewandelen, geeft mij veel voldoening.

 

Eén blik zegt genoeg

 

“Ja, mijn werk raakt me zeker ook wel eens persoonlijk. Natuurlijk vind ik het heftig als iemand op jonge leeftijd overlijdt of wanneer ouders hun kind af moeten geven. Dan pink ook ík weleens een traantje weg en dat verdriet neem ik ook mee naar huis. Als je gevoelloos bent, ben je niet geschikt voor dit werk. Gelukkig heb ik een goed team om me heen en hebben we als Schrijen-collega’s ontzettend veel aan elkaar. Eén blik en we weten genoeg. Met elkaar praten helpt.”

 

Angela Wolters, dagverantwoordelijke Buitenplaats Zevenhutten